Domov
    Kategórie
    Košík
    Obľúbené
    Profil

    5 tipov + základné pravidlo pre jednoduchšie a úspešné pečenie

    19. 4. 2024

    Hovorí sa, že varenie je umenie a pečenie je veda. Ale veda je aj vo varení a umenie v pečení. Pri pečení však musíme byť o čosi viac precízni a dodržiavať recept, inak nám korpus padne, cookiesky sa roztečú, okraje koláčov budú tvrdé. Preto je dobré poznať zásady, ktoré nám pečenie uľahčia a povedú k znamenitému výsledku.

     

    Základné pravidlo: Zadovážte si poriadneho pomocníka

    Mať dobrého pomocníka pri pečení, ako aj varení, je na nezaplatenie! Nespoliehajte sa na ľudí, keď sa môžete na techniku. Tá vám nikdy nepovie „nemám čas“ ani „nechce sa mi“. Namiesto niekoľkých spotrebičov vám stačí jeden výkonný multifunkčný kuchynský robot, ktorý miesi kysnuté cesto, šľahá jemné cesto, krémy, sneh, šľahačku, rozmixuje ovsené vločky aj ovocie na pyré. Ak k tomu dokáže aj krájať a strúhať, vytvárať cukrovinky, mlieť či plniť klobásky, je to ako keby ste boli v kuchyni hneď dvaja.

    Takúto všestrannú pomocnú silu vám poskytne novinka Sencor Paul 3. Jeho robustné telo s celokovovými prevodmi a silným motorom so 6-ročnou zárukou zvládne aj také práce, z ktorých bolia ruky už len pri pomyslení na ne: napríklad vymiesi cesto z 1,5 kila múky plus ingrediencie, alebo vyšľahá sneh z 8 – 12 bielkov naraz. Jeho ovládanie je také jednoduché, že to zvládnete aj bez návodu na použitie (ruku na srdce – čítame ho len v prípade núdze), pričom vám pomôžu prednastavené programy.

     

    My oceňujeme aj:
    + dve nerezové misy, vďaka čomu pracujete oveľa rýchlejšie a zašpiníte menej riadu,
    + odmerky vnútri mís a tiež úchytky zvonka,
    + kryty na misy pre čisté okolie pri šľahaní,
    + špeciálnu FLEXI metlu na jemné cestá, ktorej pogumované okraje stierajú cesto zo stien misy,
    + príslušenstvo pre všetky aktivity, spojené s varením a pečením

     

    1. Používajte prísady správnej teploty
    Najmä ak recept vyžaduje suroviny izbovej teploty, radšej sa obrňte trpezlivosťou a nesnažte sa to oklamať. Studené maslo nevyšľaháte a studené vajcia môžu cesto šokovať. Najlepšie je nechať ingrediencie na doske cez noc, ale ak na to nie je priestor, vložte vajcia do misky a niekoľko minút ich nechajte v teplej vode z vodovodu. Maslo nakrájajte na plátky a zakryte miskou. Než sa vajíčka prehrejú, aj maslo bude akurát.

    2. Pochopte kypriace prostriedky
    Prášok do pečiva a sóda bikarbóna pracujú na inom základe a preto ich nezamieňajte. Sóda bikarbóna potrebuje na aktiváciu kyslé prísady, preto sa používa v receptoch, ktoré obsahujú jogurt, cmar, citrónovú šťavu atď. Prášok do pečiva sa aktivuje iba tekutinou, preto sa používa v receptoch, ktoré kyslé prísady neobsahujú.

    3. Dôverujte svojej rúre
    Moderné rúry majú vonkajší teplomer a pokiaľ takú ešte nemáte, odporúčame do nej investovať. Ušetríte si kopu stresu aj nepodarkov. Pretože otvárať rúru počas pečenia nie je práve najvhodnejšie. Len čo tak spravíte, dnu vnikne chladný vzduch a proces pečenia sa naruší. Prvých 10 – 12 minút pečenia rúru neotvárajte vôbec a ak neskôr musíte koláč alebo plech otočiť, robte to čo najrýchlejšie.

    4. Vychlaďte pracovnú dosku
    Aby sa vám cesto na dosku nelepilo, môžete použiť múku, alebo ľad. Ak máte silikónovú podložku, vložte ju na chvíľu do mrazničky, aby vychladla. Pokiaľ pracujete s klasickou doskou, položte na ňu utierku a na ňu poukladajte vrecká s ľadom, alebo hoci aj mrazenú zeleninu. Stačí pár minút a cesto sa vám na chladnom podklade bude spracúvať oveľa jednoduchšie.

    5. Na lepkavé prísady si vezmite olej
    Pred naberaním medu, javorového sirupu alebo inej lepkavej ingrediencie potrite lyžicu alebo odmerku olivovým olejom. Použite na to olejom navlhčenú papierovú utierku. Lepkavé prísady sa budú dobre kĺzať a na lyžici či v odmerke zostane len minimum.