Domov
    Kategórie
    Košík
    Obľúbené
    Profil

    10 vecí, ktoré sme nevedeli o makronkách

    19. 4. 2024

    1. Prvé zmienky o makronkách sa objavujú v talianskych kláštorných spisoch z 9. storočia.

    Benátski mnísi vtedy krehké cukrovinky nielen sami vyrábali, ale aj predávali.

    Išlo o jednotlivé kúsky „sušienok“ z bielkov a mandľovej múky – bez príchute a náplne.

     

    2. Do Francúzska sa taliansky vynález dostal v roku 1533, a to vďaka Kataríne Medicejskej,

    talianke vydatej za francúzskeho kráľa Henricha II.

    Tá si totiž bez makronek nedokázala život predstaviť.

    Z kráľovského dvora sa potom sladký zázrak postupne rozšíril aj na šľachtické stoly:

    Prvýkrát sa o makronkách zmieňuje v roku 1552 francúzsky spisovateľ François Rabelais,

    a to v románe Le Quart livre (Štvrtá kniha).

    Zaujíma vás prvé oficiálny recept na makrónky?

    Vyšiel v anglickej kuchárke až v roku 1725.

     

    3. Až v 19. storočí sa makrónky začali ochucovať likérom, korením či marmeládou.

    S nápadom zlepiť dva kúsky keksov pomocou krému, teda do takej podoby, akú poznáte dnes,

    prišli až začiatkom 20. storočia vo francúzskom cukrárstve Ladurée na Champs-Élysées.

    Dodnes tento podnik patrí medzi najznámejšieho výrobcu makronek na svete,

    pričom na limitovaných edíciách značka spolupracuje s najslávnejšími svetovými návrhármi

    a módnymi domami (Lanvin, Marni, Christian Louboutin, Sonia Rykiel) či filmári.

    V roku 2006 si trebárs ich makrónky „zahrali“ v snímke Marie Antoinetta,

    o tri roky neskôr potom značka Ladurée otvorila jednu zo svojich cukrární na parížskom zámku Versailles.

     

    4. Chcete si makrónky sama vyrobiť?

    K tomu vám síce postačia len vyšľahané bielka, mandľová múka,

    cukor (mix krupica a práškového) plus voda a štipka soli,

    dávky však musíte naozaj presne odmerať a do rúry vkladať vytvarované kolieska s priemerom 3 cm až vo chvíli,

    keď na plechu trochu zatuhnú .

    Predtým ich posypte napríklad mletou škoricou, kakaom alebo drvenými pistáciami.

    Pečú sa asi 30 minút.

    Ideálne upečené makrónky by  sa mali  od plechu krásne odlúpnuť.

    Plniť môžete až na druhý deň.

    Hodí sa krém z masla, smotany aj mascarpone, ale tiež džem či nutella.

    A ešte jedno znamenie, že ste tieto obláčiky vyrobila dobre:

    ​​Podarené makrónky sú krásne zaoblené, bez prasklín a nechýba im“nožička“ – nafúknutá dolná časť,

    ktorá vám povyskočí počas pečenia.

    Makrónky navyše ľahko chrumkajú, pritom sú na povrchu hladké, vnútri vláčne a krehké.

    Tie pravé sa vám doslova rozpustia na jazyku.

     

    5. Makrónky sa predávajú s množstvom príchutí, najobľúbenejšia je vanilková, čokoládová alebo pistáciová.

    Najväčšiu popularitu majú samozrejme vo Francúzsku.

    Tam si  zaobstaráte dokonca aj paštétové či levanduľové varianty.

    A sladké potešenie objavili aj Japonci, tí si ho s obľubou vylepšujú zeleným čajom.

    6. Na pravých makronkách si pochutnajú aj celiaci. Sušienky totiž neobsahujú lepok.

     

    7. Najväčšiu makrónku na svete upiekol v septembri 2009 majster Farshid Hakim z losangeleského cukrárstva La Provence Patisserie & Cafe.

    Ich prípravou a pečením strávil celkom šesť hodín.

    Jeho makrónka bola široká 0,61 metra a spotreboval na ňu celkom 100 vaječných bielkov.

    8. Dáte si najdrahšiu makrónku na svete?

    Potom si vyžiadajte macaroons Haute Couture od francúzskeho cukrárskeho majstra Pierra Hermés.

    Za pol kila jeho exkluzívnych dobrôt môžete zaplatiť v prepočte až 7500 Eur.

    K dispozicii sú však tieto skvosty len na objednávku, v regáli na ne bežne nenarazíte.

    9. „makrónky nechýbajú na žiadnej mojej narodeninovej oslave,“ pochválila sa herečka Kim Kardashian.

    Pri makronkách zhreší aj Rita Ora alebo Brad Pitt.

    10. Od roku 2005 sa celosvetovo oslavuje Medzinárodný deň makróniek – Le Jour du Macaron.

    Pripadá na 20. marca.